Mleczny przysmak z owocami (bakterie pożyteczne dla zdrowia)
Czy wiesz, że niejeden produkt spożywczy zawiera bakterie, które są dla nas pożyteczne? To jogurty, kefiry i kiszonki. Najlepsze są jogurty naturalne, które nie zawierają cukru. O jogurtach mówi się, że są probiotykami. Nazwa probiotyk pochodzi od greckich słów „pro bios” i oznacza „dla życia”. Naturalne probiotyki podnoszą ogólną odporność organizmu. Jeśli w jogurcie, maślance czy kefirze znajduje się cukier, to jego działanie „dla zdrowia” będzie zerowe. Poprawić smak jogurtu możemy dodając owoców, które zawierają w sobie naturalny cukier.
Chętni uczniowie z klasy 3b i 3c jako kontynuację tematu „Mikroorganizmy - drobnoustroje pożyteczne i chorobotwórcze” wykonywali w swoich domach jogurt naturalny z mleka według przepisu z podręcznika lub koktajl z kefiru według własnego pomysłu.
Poniżej możemy podziwiać efekty ich pracy. Bardzo dziękujemy za zaangażowanie i przesłane zdjęcia!
Wychowawczynie klas A. Białek i I. Migdalska