Przejdź do treści Przejdź do menu

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie w ramach naszej strony internetowej korzystamy z plików cookies. Pliki cookies umożliwiają nam zapewnienie prawidłowego działania naszej strony internetowej oraz realizację jej funkcji.

Wykorzystywane w celu zapewnienia prawidłowego działania serwisu internetowego. Dzięki tym plikom nasz serwis internetowy jest wyświetlany prawidłowo oraz możesz z niego korzystać w bezpieczny sposób. Te pliki cookies są zawsze aktywne, chyba że zmodyfikujesz ustawienia swojej przeglądarki internetowej, co jednak może skutkować nieprawidłowym wyświetlaniem serwisu internetowego.

Mleczny przysmak z owocami (bakterie pożyteczne dla zdrowia)

13-05-2020 21:49

Czy wiesz, że niejeden produkt spożywczy zawiera bakterie, które są dla nas pożyteczne? To jogurty, kefiry i kiszonki. Najlepsze są jogurty naturalne, które nie zawierają cukru. O jogurtach mówi się, że są probiotykami. Nazwa probiotyk pochodzi od greckich słów „pro bios” i oznacza „dla życia”. Naturalne probiotyki podnoszą ogólną odporność organizmu. Jeśli w jogurcie, maślance czy kefirze znajduje się cukier, to jego działanie „dla zdrowia” będzie zerowe. Poprawić smak jogurtu możemy dodając owoców, które zawierają w sobie naturalny cukier.

Chętni uczniowie z klasy 3b i 3c jako kontynuację tematu „Mikroorganizmy - drobnoustroje pożyteczne i chorobotwórcze” wykonywali w swoich domach jogurt naturalny z mleka według przepisu z podręcznika lub koktajl z kefiru według własnego pomysłu.

Poniżej możemy podziwiać efekty ich pracy. Bardzo dziękujemy za zaangażowanie i przesłane zdjęcia!

Wychowawczynie klas  A. Białek i I. Migdalska